2017. augusztus 26-án Szolnokon, a Magyar Fotográfia Napja központi ünnepségén vehettem át Excellence FIAP diplomámat.

 

Az Agóra Kulturális Központ Aba-Novák Galériájában rendezett ünnepségen kiállítás is helyet kapott, valamint a Fotó-Hungarikum könyvbemutatója. Különleges érzés egy olyan rendezvényen átvenni az elismerést, mely 1840 óta a magyar fotográfiát dicséri. Külön emelte az esemény fényét, hogy a teljesség igénye nélkül olyan emberekkel együtt vehettem át a kiválósági minősítést, mint Eifert János, vagy a világ hat gyémántdiplomásának (/d2) két magyar tagja, Papp Elek és Kerekes István.

Összefoglaló idézet a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének honlapjáról a folytatásban:

"A MAFOSZ képviseli Magyarországot a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetségben (Fédération Internationale de l’Art Photographique), a FIAP tagjaként részt vesz annak életében. A nemzetközi szövetség fotóművészeti diplomáit is a MAFOSZ segítségével lehet elérni. 2017-ben 32 alkotó állította össze dokumentációját, és szerezte meg a FIAP fotóművésze cím valamely fokozatát.

AFIAP fokozatot ért el: Aczél Péter, Déri Judit, Forgács István, Hámor Szabolcs, Huisz István, Jerszi Gabriella, Koroknai László, Mondok Anita, Pivonka Krisztina Timea, Rehák Csaba, Rózsa Tamás, Szabó Ferenc, Szabó Irma, Szakolczai Krisztina, Tóta Krisztian és Tóth Brigitta.

EFIAP minősítést: Barakonyi Károly, Eifert János, Kiss Zoltán, Laki Krisztina Éva, Szerencsi Gábor, Tálos Péter Imre, Varga Szilárd és Zelkó Csilla.

A FIAP kiváló művésze bronz fokozatát (EFIAP/b) vehette át: Daróczi Csaba, Kércz Tibor, Kiss Imre, Rácz Péter és Stipsits Ibolya, az ezüstfokozatot (EFIAP/s) Bíró Lajos. Gyémántfokozat második szintjét (EFIAP/d2) Kerekes István és Papp Elek.

Munkáikból a Fotó-Hungarikum 2017 lapjain is található egy-egy kis szelet. A díjak átadásakor Horváth Imre (EFIAP/s), a fotószövetség elnöke elmondta, a FIAP-diplomákat azok az alkotók kaphatják, akik azon túl, hogy kiváló technikával és alkotásokkal rendelkeznek, képeiket gyakran fogadják el a FIAP által támogatott nemzetközi szalonokon. Az erre a minősítésre pályázónak sikeresen kell szerepelnie számos nemzetközi szalonon. Közülük kiemelte Eifert Jánost, aki kiemelkedő alakja a magyar kortárs fotográfiának, évekkel ezelőtt szerezte meg AFIAP diplomáját. Most, évtizedekkel később, példát mutatva a fotográfiai közélet sok szereplőjének, megpályázta és több társa mellett elnyerte A FIAP kiváló művésze (EFIAP) minősítést.

Másik igen jelentős teljesítményre is felhívta a figyelmet a szövetség elnöke. A világon jelenleg hatan rendelkeznek a nemzetközi szövetség gyémántfokozatú diplomájának második szintjével (EFIAP/d2), és ketten közülük magyar fotóművészek: Kerekes István és Papp Elek. E minősítésre a nemzetközi pályázatokon harminc különböző alkotásra elnyert legalább száz díjjal lehet pályázni – mindketten már jóval ezren felül érdemeltek ki díjakat. E teljesítmények – a sporthoz hasonlítva – bőven felérnek egy-egy olimpiai címmel, hazánkban sajnos mégsem kapnak akkora visszhangot."

Az EFIAP diplomámhoz összesen 68 nemzetközi FIAP védnökségű szalonon 36 országban 295 alkalommal fogadták el fotóimat.

(photo by Lakikrisz)

(photo by Judit Déri)

Rengeteg idő, rengeteg energia. Bevallom, sokszor elfáradtam, sokszor leültem. Ezért hatalmas köszönet azoknak, akik ezt nem hagyták. Támogatásukért, lelkesítő szavaikért hálával tartozom, Ők az én kitartásom.

És a hogyan tovább? Hogy merre visz az út, mi vár a kanyar mögött....?

Talán csak tovább kell mennem ezen az úton.... Talán meg kell állnom és elindulni egy másikon. Nem láthatunk túl a döntéseken, miket még nem hoztunk meg. De amíg vannak akik várják az új képeket, akiknek a szemében viszont láthatom a képként testet öltött gondolataimat, érzéseimet, addig lesz ami alkotásra késztessen.

Mert a verseny nemesebbé tesz. De soha nem felejtetheti ami az igazi érték....

...az alkotás...

 

 

 

GlaBlog

Még több cikk a GlaBlogon...

GlaBlog

Üdvözöllek ezen blog lapjain kedves olvasó. Ebben az egyvelegben megtalálható a korábbi Maszatka oldal minden cikke, a régi werkfotók és kirándulások beszámolói. Minden egyben, új köntösben. Tematikusan szűkíteni a kategóriaválasztóval tudsz. Kellemes böngészést kívánok.

Olvasd a Maszatka sztorit