Homo Photoidioticus családjába tartozó Tribus Virtualus leginkább sötét, jól védhető helyeken fellelhető. Kedveli a mesterséges fényt és a (leginkább digitális) sugárzást (Servitus Wlanus alfaj). Bár élőhelyét tekintve rendkívül elterjedt, szabadban történő megfigyelésük lehetősége ritka és rengeteg előkészítést igényel.

Az alábbi példányt idén első alkalommal sikerült dokumentálni Orfű és Tettye mellett. Felbukkanása legtöbbször váratlanul történik, viselkedése kiszámíthatatlan. Rendkívül érzékeny a foton sugárzásra, barlangjából kibújva a megfigyelések szerint megrészegíti. Láthatóan kültakarója az elterjedt Workmanus Officeale-val sok hasonlóságot mutat, azonban könnyen megkülönböztethető attól a rejtőzködő életmód miatti alulpigmentáltság, valamint a gerinc mentén végighúzódó raktározó-lebernyeg okán. A jól záródó lebernyeg a feltételezések szerint a vizuális feldolgozás kiterjesztésére, átalakítására alkalmas, receptoraihoz csatlakozó részeket rejt, de ezidáig a kutatóknak ezt még nem sikerült igazolni.

Megszokott környezetétől eltérő természetes környezetben furcsán viselkedik. Látszólag rendszertelenül mászik fel magas helyekre, vagy éppen válik mozdulatlanná nyílt terepeken. Ilyenkor az elülső részén található foton érzékeny üveges-testtel pásztázza környezetét. Ugyanez a magatartás megfigyelhető társas kapcsolatainál is. Fajtársait, különösképpen az emlős egyedeket élénken figyelemmel kíséri, hosszasan vizsgálva tubus alakú szervével, mely csak ritkán válik le koponyája elülső részéről.

Alulfejlett izomzata és a vizuális túlingereltség okán energiáját rendkívül gyorsan elhasználja, melyet lihegéssel ad fajtársai tudomására. A gyors helyzetváltoztatás és a mozdulatlanság ciklikusan ismétlődik, szakaszosan hyperventilatio tünetekkel, a bejárt terület nagyságával összefüggésben.

Glabológusok megfigyelték, hogy az egyedek a túl sok foton és fajtársaik közelsége miatt gyakorta megmagyarázhatatlan viselkedést produkálnak. Látszólagos zavarodottságukat egyfajta naturális eufória okozhatja, esetleg a vérükben található extrém magas koffein-szint csökkenése.

Környezetükre viselkedésük ellenére is ártalmatlanok, nem támadó természetűek. Bár érdeklődő fajta, kerüljük a hirtelen mozdulatokat. Etetésük nem tilos, sőt, kifejezetten javasolt.

( photos by Lakikrisz )

 

 

GlaBlog

Még több cikk a GlaBlogon...

GlaBlog

Üdvözöllek ezen blog lapjain kedves olvasó. Ebben az egyvelegben megtalálható a korábbi Maszatka oldal minden cikke, a régi werkfotók és kirándulások beszámolói. Minden egyben, új köntösben. Tematikusan szűkíteni a kategóriaválasztóval tudsz. Kellemes böngészést kívánok.